Vitamine A

Vitamine A is essentieel voor een goed zicht en een sterk immuunsysteem

Vitamine A heeft, net zoals alle vitaminen, verschillende functies. Bovendien is ieder persoon uniek. Dit is meteen de reden waarom een tekort aan vitaminen A bij verschillende personen tot andere symptomen leidt. Een persoon met een gebrek aan vitaminen A kan last krijgen van pukkels en wordt regelmatig verkouden, terwijl een ander persoon roos en een droge huid ervaart.

Bovendien zijn niet alle functies van vitaminen A bekend. Er bestaan sterke aanwijzingen dat hoge doseringen van deze vitamine kanker bestrijden, en dan vooral long- en huidkanker. Daarnaast zouden vitaminen A de levensduur verlengen. Ratten in een laboratorium leefden 10 tot 20% langer wanneer ze, naast een uitgebalanceerde voeding, vitaminen A supplementen kregen toegediend.

Rol van vitaminen A in het lichaam?

Het lichaam heeft vitaminen A nodig voor de groei, de ontwikkeling van het beendergestel, het huidweefsel, haar en nagels en de aanmaak van geslachtshormonen. Deze vitaminen zijn essentieel voor een goede werking van het immuunsysteem en zijn zeer belangrijke stoffen voor het gezichtsvermogen. De werkzame stoffen zijn vitamine A1 en vitamine A2. Vitaminen A bevinden zich in de ogen zelf en worden opgebruikt tijdens het zien. Kunstlicht vraagt veel meer vitamines A van het lichaam, daarom hebben mensen die de ganse dag op kantoor zitten een grotere behoefte aan vitamine A.

Een tekort aan vitaminen A leidt meestal tot droge, schilferige hielen en ellebogen, acne, wratten, branderige droge ogen, overgevoeligheid voor licht en vatbaarheid voor allergie├źn. Deze belangrijke stof is een substantie die in vet oplosbaar is, en de voorraad wordt opgeslagen in de lever. Dit is meteen ook de reden waarom lever en levertraan de belangrijkste dierlijke bronnen voor vitaminen A zijn.

Welke voedingsmiddelen bevatten vitaminen A

Vitamine A komt in pure vorm voor in dierlijke producten zoals lever en levertraan, maar kan ook aangemaakt worden uit een stof die in groenten en vruchten voorkomt, namelijk caroteen.
Caroteen wordt in het lichaam omgezet in vitaminen A, maar is minder effectief dan pure vitaminen A. Caroteen in oranjegeel. Hoe meer caroteen een groente of vrucht bevat, hoe dieper de oranjegele kleur is. Wortelen zijn de grootste plantaardige bron, maar andere goede bronnen zijn abrikozen, perziken, meloenen, spinazie, boerenkool en andijvie.
De reden waarom spinazie, boerenkool en andijvie geen oranjegele kleur hebben, is dat ze chlorofyl bevatten, een donkerder groene stof die het oranjegeel van caroteen verbergt. De helft of minder van het totaal ingenomen caroteen wordt omgezet in vitaminen A. Diabetespati├źnten kunnen caroteen bijna niet omzetten in vitaminen A, daarom moeten deze mensen hun vitaminen A voornamelijk uit dierlijke bronnen halen.

Daarnaast vind je deze vitaminen in eieren, melk, boter en vis. Tegenwoordig worden fabrikanten zelfs verplicht om vitaminen A toe te voegen aan margarine.
Vitaminen A werken samen met vitamine C, D en E en de mineralen zink en kalk. Zink zorgt voor de vrijgave van vitaminen A, die in de lever opgeslagen liggen. Een gebrek aan zink kan om deze reden dezelfde symptomen opleveren als een tekort aan vitamine A. Het innemen van een zinksupplement zal in deze gevallen de symptomen wegnemen.

Wie heeft behoefte aan vitamine A supplementen

Vitamine A-supplementen zijn aan te raden voor rokers, personen die veel binnen zitten in kunstlicht en mensen die in een grote stad wonen. Vitaminen A die we niet direct nodig hebben, wordt opgeslagen in de lever. Wanneer men langdurig hoge doseringen inneemt, kunnen er bijwerkingen zoals droge lippen en een gebrek aan eetlust optreden. Deze bijwerkingen verdwijnen wanneer men stopt met de supplementatie.

Sommigen beweren dat je een vergiftiging kan krijgen wanneer je teveel vitamine A inneemt. Dit is helemaal niet waar: vitaminen A is een stof die in het lichaam thuishoort. In tegenstelling tot bijvoorbeeld pijnstillers heeft een teveel aan vitamine A geen schadelijk effect op het lichaam, er treden hoogstens enkele kleine bijwerkingen op.

bron: mannen-gezondheid.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*